sai-star.ro (inapoi la index)

ultimele aparitii in presa

29.09.2015

Economiaonline.ro:

"De unde vine si incotro se indreapta Bursa de Valori Bucuresti ?"

Sursa : Economiaonline.ro

Autor : Laurentiu Rosoiu - Director Adjunct SAI Star Asset Management S.A.

Cu o valoare de tranzactionare de doar 466 milioane lei pe segmentul principal, Bursa de Valori Bucuresti a avut in septembrie a doua cea mai slaba luna a anului 2015, inregistrand totodata si a doua cea mai mica valoare de tranzactionare pe primele trei trimestre (9 luni) din an, din ultimii 5 ani. Pe de alta parte, din perspectiva evolutiei indicilor bursieri principali pe ansamblul acelorasi 5 ani, Bursa de la Bucuresti se detaseaza in regiune, cu cresteri de peste 30%. Si asta intr-un context in care, la finele lunii septembrie 2015, dintre indicii bursieri regionali, BET-ul pietei de la Bucuresti avea cea mai buna situatie din in functie de valorea indicatorului PE si cea a randamentului dividendelor.

Doar 466 de milioane de lei au insumat tranzactiile realizate in cursul lunii septembrie pe segmentul principal al pietei bursiere administrate de Bursa de Valori Bucuresti; o valoare mai mare decat cea realizata in luna mai, cand tranzactiile pe acelasi segment de piata au insumat doar 451 de milioane de lei, dar mai mica decat valorile de tranzactionare din oricare dintre celelalte luni ale anului. LICHIDITATE IN SCADERE. Luna septembrie a anului 2015 se detaseaza si prin faptul ca, din punct de vedere al valorii de tranzactionare este si una dintre cele mai slabe luni ale intervalului septembrie 2010-septembrie 2015 (adica pe ultimii 5 ani) – descriind continuarea unui trend vizibil descendent pe ultimii ani. (vezi grafic 1, “Evolutie lunara a valoari de tranzactionare si a indicelui BET in perioada septembrie 2010-septembrie 2015”). Indicatorul, relevant fiind din perspectiva capacitatii unei pietei de a permite intrarea si/sau iesirea unor eventuali mari jucatori institutionali, poate fi un semnal negativ pentru piata. Cu atat mai mult cu cat, situatia din acest punct de vedere pare a fi chiar si mai grava privita din perspectiva evolutiei valorii de tranzactionare in primele trei trimestre ale anului. Astfel, in perioada ianuarie-septembrie 2015, valoarea tranzactiilor realizate pe segmentul principal al pietei Bursei de Valori Bucuresti (segment pe care sunt tranzactionate companiile relevante pentru piata, si deci sectiunea relevanta pentru analiza tendintelor din acest punct de vedere) a insumat 6,27 miliarde lei – fiind astfel a doua cea mai slaba valoare de tranzactionare pe respectivul interval de timp (primele trei trimestre ale anului), din ultimii cinci ani (vezi grafic 2 “Evolutia valorii tranzactiilor realizate pe segmentul principal al pietei BVB, pe primele trei trimestre (9 luni) ale anului”); o valoare de tranzactionare mai mica a fost inregistrata doar in intervalul ianuarie-septembrie 2012, cand suma tranzactiilor realizate pe acest segment de piata a fost de 6,24 miliarde lei.

Scaderea lichiditatii din piata poate avea multiple cauze. Importate sunt insa efectele, care pot pune sub semnul intrebarii perspectivele pozitive ale Bursei de Valori Bucuresti; si cel mai important posibil efect negativ este dat de faptul ca scaderea liichiditatii inhiba si mai mult interesul jucatorilor institutionali relevanti la nivel regional/international, prin aceea ca nu permite intrarea/iesirea rapida si cu sume mari de bani in piata. Prin urmare, piata romaneasca de capital risca sa ramana cu o mult prea pronuntata dependenta fata de capitalulul investitorilor locali – putin sau foarte putin activ … sau sub influenta unor fonduri de investitii speculative, de cele mai multe ori generatoare de volatilitate nedorita. Este insa adevarat ca, analizand aceasta situatie intr-o cheie optimista, din acest risc poate decurge si un posibil avantaj – dat de faptul ca lipsa marilor jucatori internationali, poate duce la decuplarea pietei de capital autohtone de evolutiile inregistrate pe pietele internationale – fapt benefic in momentele critice! Este insa cat se poate de evident faptul ca semnalul dat de scaderea lichiditatii nu poate fi privit intr-o cheie pozitiva intr-un context in care pentru Romania, sustinerea cresterii economice nu se poate face fara o cat mai buna angrenare a resurselor financiare, proces in care, piata de capital este singura alternativa viabila la finantarea oferita de un sector bancar ce intarzie sa-si relanseze activitatea.

INDICII BVB, IN TOP-UL CRESTERILOR. Imaginea unei piete slabite – date de evolutia negativa a valorii de tranzactionare – este insa cel putin partial compensata de o evolutie spectaculoasa a principalilor indici bursieri autohtoni prin comparatie cu indicii din regiune: astfel, la finele lunii septembrie 2015, fata de finele lunii septembrie 2010, indicele BET inregistra o crestere de circa 38% (de la 5 211 puncte la 7 190 de puncte), iar BET-FI marca o crestere de 31,7% (de la 23 298 puncte la 30 678 puncte); spre comparatie, urmatorii indici clasati intr-un ipotetic top al randamentelor inregistrate pe ansamblul celor 5 ani, la nivel regional, se afla indicele SAX al bursei din Slovacia – cu o crestere de 22,8% (de la 219 la 269 puncte) si indicele WIG (al bursei din Polonia) cu o crestere de 10,6% (de la 45 133 puncte la 49 935 puncte) (vezi grafic 3 “Evolutie indici regionali” si tabel 4 “Valori indici regionali”). Evolutia buna a indicilor pietei de la Bucuresti pe ansamblul ultimilor 5 ani (septembrie 2010 – septembrie 2015) este astfel mai degraba comparabila cu cea a indicilor pietelor de referinta la nivel global, precum DAX sau Dow Jones, care, spre deosebire de majoritatea indicilor din Estul si Centrul Europei, au inregistrat in respectivul interval de timp (adica pe ultimii 5 ani) aprecieri de circa 50% (vezi grafic 5 “Evolutie indici internationali de referinta ” si tabel 6 “Valori indici internationali de referinta”). Dupa cum se poate vedea, cu randamente de 31% respectiv 38%, indicii romanesti BET-FI si BET au avut evolutii semnificativ mai bune in cei 5 ani si decat indicele britanic FTSE 100 (care din septembrie 2010 pana in septembrie 2015 are o apreciere de mai putin de 10%), dar si decat indicele francez CAC40 (care in aceeasi periada a reusit sa-si majoreze valoarea cu doar 18%).

De remarcat este insa faptul ca, spre deosebire de indicii regionali, majoritatea indicilor relevanti pentru pietele de referinta la nivel global, au avut pe ansamblul ultimilor 5 ani incheiati la finele lunii septembrie 2015, o perioada fasta – unii dintre acestia dublandu-si valoarea (cum este cazul indicelui Nasdaq, care, in intervalul amintit, marcheaza o apreciere de 108%). Aceste evolutii pozitive inregistrate de indicii locali, atat fata de indicii din regiune cat si fata de randamentele inregistrate de indicii burselor de referinta la nivel global, pot spune mai multe lucruri despre piata de capital romaneasca, care pot fi interpretate diferit! Cert este insa ca aceste cresteri (contrare trendintei din regiune!) coroborate cu tendinta de scadere a valorilor de tranzactionare, pot fi interpretate ca indicii ce arata ca piata a ajuns la un nivel de echilibru la care nici vanzatorii nici cumparatorii nu mai au foarte multe motive sa iasa, sau, dupa caz, sa intre din/in piata. Iesirea dintr-o astfel de stare de echilibru se produce de regula agresiv, fie intr-o directie fie in alta; altfel spus, dupa o perioada de asteptare si/sau tatonari, de regula, fie vanzatorii preiau controlul, si duc piata in jos – fie cumparatorii dau semnalul, ducand agresiv piata in sus. Intr-un astfel de context, o prima interpretare realizata intr-o cheie pozitiva, poate fi aceea ca evolutia buna a indicilor BET si BET-FI este o reflexie a performantelor Romaniei in plan macro-economic; iar prin faptul ca este cea mai stabila piata din regiune pe ansamblul ultimilor ani (perioada in care a reusit sa-si conserve din castiguri, spre deosebire de ceilalti indici bursieri regionali) Bursa de la Bucuresti se poate constitui intr-o atractie pentru investitori, fie ei locali sau straini. Unul dintre argumentele ce pot fi aduse in sustinerea unei astfel de perspective este dat de faptul ca BVB – cel putin din perspectiva datelor inregistrate la nivel de indice reprezentativ (respectiv BET) – este fara indoiala cea mai atractiva piata din regiune (si nu numai!) atat in fuctie de valoarea indicatorului PER (Price Earnings Ratio – indicator ce arata cate unitati monetare platesc investitorii pentru fiecare unitate monetara din profitul unei companii, sau din profiturile insumate ale companiilor dintr-un indice – cum este cazul nostru) cat si in functie de randamentul dividendului. Astfel, la finele lunii septembrie, potrivit datelor Reuters, indicele BET avea un PER de 6 si un randament al dividendului de 4,08 – ambele valori mult mai bune decat cele inregistrate de oricare alt indice dintre cei luati spre comparatie – atat la nivel regional, cat si la nivel international (vezi tabel 7 “Indicatori indici la finele lunii septembrie 2015”. Iar daca peste aceasta informatie se suprapun prognozele relativ optimiste privind parcursul economiei romanesti pentru urmatorii ani, motivele de incredere in faptul ca BVB poate fi privita ca o oportunitate, sunt de luat in seama.

Pe de alta parte, in conditiile in situatia in China este inca o necunoscuta – orice eventuale evenimente negative viitoare in aceasta parte a lumii putand produce astfle reverberatii ample la nivel global – un eventual flux de retragere a capitalurilor din economiile periferice nu este deloc de neluat in seama. Mai ales ca deasupra tutoror pietelor sta sabia lui Damocles reprezentata de tot mai probabila majorare a dobanzii de referinta de catre FED-ul american, fapt care ar putea avea ca efect si o rebalansare a portofoliilor marilor jucatori globali, prin redirectionarea capitalurilor dinspre pietele, economiile si bursele periferice catre cele mari.

11.03.2015

Bursa:

"Fondurile de actiuni,in continuare "cenusaresele pietei""

Sursa : Bursa

Autor : Adina Ardeleanu

Activele nete ale fondurilor locale de investitii au crescut cu 2,6%, în luna februarie, depasind valoarea de 4,3 miliarde de euro, potrivit raportului transmis de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). Subscrierile nete înregistrate de fondurile locale în luna februarie au fost de 85,2 milioane euro, cu circa 22% sub nivelul din luna anterioara, potrivit AAF.
"Luna februarie aduce o confirmare a faptului ca industria fondurilor de investitii continua trendul crescator pe care se afla de cativa ani", considera Laurentiu Rosoiu, Director adjunct SAI Star Asset Management, adaugând: "Aceasta tendinta este ilustrata nu doar de cresterea activelor administrate, cât si de cresterea numarului de investitori si, de asemenea, de cresterea de la o luna la alta a subscrierilor nete. Si asta chiar daca, uneori, într-un ritm mai modest".
Domnul Rosoiu remarca faptul ca fondurile de obligatiuni au atras din nou o foarte mare parte a subscrierilor nete (141,1 milioane lei) în timp ce fondurile de actiuni par a fi în continuare "cenusaresele pietei", atragând o suma aproape nesemnificativa, de doar 4,2 milioane lei.
"Aceste cifre pot sugera ca investitorii români sunt în continuare reticenti la asumarea de riscuri, cautând mai degraba variante de conservare a capitalurilor în detrimentul obtinerii de randamente", ne-a spus reprezentantul SAI Star Asset Management. Potrivit domniei sale, o astfel de situatie este potentata nu doar de tensiunile existente în continuare atât în plan politico-militar la granita României, cât si de tensiunile majore din interiorul UE (problema ramânerii Greciei în UE fiind una dintre acestea) si de "invizibilitatea" datelor/cifrelor relativ pozitive privind evolutia economiei românesti. "Pe de alta parte însa, trebuie subliniat ca o buna parte din acesti bani noi, intrati în fondurile locale deschise de investitii, au ajuns totusi pe piata de capital!", a adaugat domnul Rosoiu, continuând: "Se poate vedea ca în categoria de fonduri clasificate ca «Altele» au intrat, pe net, în februarie, peste 237 de milioane lei. Iar din aceasta categorie fac parte numeroase fonduri în portofoliul carora actiunile au o pondere importanta. Prin urmare, investitorii si-au luat, chiar daca indirect - prin intermediul fondurilor de investitii cu profile de risc ceva mai modeste - expunere si pe actiuni". Laurentiu Rosoiu ne-a mai spus ca cifrele releva si o tot mai probabila viitoare consolidare a pietei, însemnând reducerea numarului de administratori, prin iesirea din piata a unor jucatori independenti, si concentrarea pietei în jurul jucatorilor ce sunt parte a unui grup financiar. "Acest fenomen este potentat de faptul ca apartenenta la un grup financiar ofera unui administrator de fonduri avantajul competitiv dat de caile de acces pe care le are catre bazinul de clienti pe care Grupul îi detine pe alte segmente de business (vorbim de clienti bancari, de clienti ai societatilor de asigurare, etc) si de posibilitatea de a-si distribui produsele catre acestia", a mai adaugat domnia sa, precizând: "Procesul de consolidare a industriei în jurul marilor jucatori, prin marginalizarea jucatorilor mici, independenti, este totodata si un rezultat al majorarii costurilor/eforturilor de administrare a unui astfel de business; industria se confrunta cu un volum de munca si de raportare în crestere, cu un cadru legislativ (dat de preluarea reglementarilor europene) din ce în ce mai complex, si uneori restrictiv, cu majorarea costurilor de autorizare, functionare, etc".
(...)
În opinia lui Laurentiu Rosoiu, piata fondurilor de investitii se misca în strânsa corelatie cu piata bancara. Domnia sa ne-a spus: "Luna februarie a fost înca o luna de scadere a dobânzilor la depozite, scaderea randamentelor depozitelor clasice fiind deja, de o buna perioada de timp, un factor determinant în procesul de realocare a resurselor financiare dinspre depozite catre fonduri de investitii. Cum procesul de scadere a dobânzilor este foarte probabil sa continue, iar la nivel european infuzia de lichiditati a BCE va pune presiuni suplimentare în pietele instrumentelor financiare cu venit fix - în sensul scaderii randamentelor - vom avea, foarte probabil, o stimulare a investitiilor în active cu grade de risc mai ridicate, fenomen care, se va transmite foarte probabil si catre piata româneasca. Prin urmare, industria fondurilor de investitii se afla într-o fereastra de oportunitate deosebita, de care însa jucatorii de profil vor beneficia în moduri diferite; marii jucatori din piata, care fac parte din grupuri financiare, vor fi principalii câstigatori de pe urma acestor tendinte în perioada imediat urmatoare (pe intervalul urmatorilor 2-3-4 ani).

03.06.2014

Bursa:

"Multe sectoare importante din economie nu sunt prezente la BVB"

Sursa : Bursa

Autor : Adina Ardeleanu

Recâstigarea încrederii investitorilor în piata noastra de capital este esentiala, astfel încât acestia sa priveasca fondurile mutuale ca pe o alternativa viabila de plasare cu un potential de obtinere a unor randamente superioare dobânzilor bancare, considera Alexandru Danila, directorul general SAI Star Asset Management, care a avut amabilitatea sa ne acorde un interviu. "Obtinerea acestor randamente într-un mod constant este probabil cel mai eficient mod de atragere a acestor economii", ne-a spus domnia sa. În opinia domnului Danila, piata noastra de capital se confrunta, pe lânga lipsa de lichiditate, si cu o lipsa de emitenti care sa permita o adevarata diversificare a portofoliului. În afara de listarile companiilor de stat (Nuclearelectrica si Romgaz), singura tentativa unei oferte publice initiale private - AdePlast - a esuat anul trecut. "Sunt multe domenii importante din economie care nu sunt prezente în cadrul emitentilor din cadrul BVB sau sunt prezente marginal prin companii cu capitalizare scazuta sau lipsa aproape totala de lichiditate", ne-a spus directorul SAI Star Asset Management, adaugând: "Recentele listari constituie, în mod evident, un plus pentru piata în ansamblu însa permit cel mult o diversificare în cadrul aceluiasi sector, sectorul energetic. Acest lucru face dificila o specializare a fondurilor mutuale cu investitii în actiuni locale, acestea fiind nevoite, în acest moment, sa îsi construiasca portofoliul folosind în mare parte aceiasi emitenti în diferite proportii de expunere".

* "O listare trebuie sa tina cont si de conjunctura pietelor la un moment dat si nu doar de necesitatea sa se faca în mod imperativ" Alexandru Danila este de parere ca nu exista motive de îndoiala privind determinarea autoritatilor sa continue programul de listari, chiar daca este posibil sa apara decalari în termene. Domnia sa atrage atentia ca, pentru a fi de succes, o listare trebuie sa tina cont si de conjunctura pietelor la un moment dat si nu doar de necesitatea de a se face în mod imperativ: "Am remarcat însa, la listarile anterioare un termen relativ scurt între momentul lansarii anuntului oficial de oferta si termenul limita de subscriere, cum s-a întâmplat în cazul Romgaz, unde anuntul oficial de listare s-a facut vineri, iar marti s-a demarat perioada de subscriere, cu efect negativ asupra mobilizarii disponibilului potential alocat acestei listari de catre investitori". Vineri, compania Electrica a anuntat Bursa din Londra privind intentia sa se listeze. Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursa actiuni noi reprezentând 105% din capitalul social va avea trei transe, iar investitorii pot cumpara atât actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, cât si GDR-uri pe piata de la Londra. Prin aceasta oferta statul vizeaza transferul a 51% din actiunile companiei catre investitori privati. Potrivit lui Alexandru Danila, prioritatea conducerii BVB ar trebui sa fie recâstigarea încrederii investitorilor locali în bursa si promovarea acesteia în rândul investitorilor institutionali externi. "Doar astfel consider ca se creeaza premisele pentru a ajunge, în final, la elementul esential în dezvoltarea bursei, atragerea de noi emitenti, si astfel sa îsi îndeplineasca cu adevarat scopul economic, de alternativa de finantare a economiei locale", ne-a declarat domnia sa.

* "Ar fi fost de asteptat ca institutiile pietei sa reduca tarifele" Investitorii straini au criticat în repetate rânduri nivelul taxelor si comisioanelor practicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara si de Bursa de Valori Bucuresti, iar Duane Butcher, însarcinatul cu afaceri al SUA în România, a spus ca piata noastra de capital este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrala si de Est. Astfel, luna trecuta, Misu Negritoiu, presedintele ASF a spus ca reducerea taxelor si comisioanelor rerpezinta un obiectiv al institutiei. Directorul general SAI Star Asset Management apreciaza ca "exista semnale în ceea ce priveste intentia de reducere a comisioa¬nelor percepute de cele doua institutii, însa acest lucru a ramas pâna la acest moment la stadiul de propuneri". În opinia domnului Danila, ar fi fost de asteptat ca institutiile pietei sa scada tarifele, pe parcursul crizei, asa cum au facut jucatorii din piata: "De exemplu societatea noastra de administrare a reactionat înca de la momentul aparitiei crizei când, pe fondul scaderilor bursiere care au afectat investitorii în fondurile administrate, a procedat la scaderea comisioanelor de administratre cu pâna la 50%, scadere mentinuta în continuare. O astfel de masura ar fi fost de asteptat si din partea institutiilor pietei". Domnul Danila ne-a declarat ca principala problema cu care se confruta, în ultima vreme, este cresterea gradului de birocratizare în relatia cu diferite si numeroase institutii sau entitati. "Acest lucru este probabil influentat si de anumite cerinte comunitare, însa, din pacate, nu exista la nivel local un sistem de diseminare a informatiei catre institutiile care au nevoie de aceasta", ne-a precizat domnia sa, explicând: "Astfel, pe lânga situatiile curente transmise de orice societate comerciala, societatea noastra transmite situatii si raspunde la solicitari specifice din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara, Bancii Nationale a României, Institutului National de Statistica, Fondul de Compensare al Investitorilor, iar de multe ori este vorba de aceleasi informatii eventual transmise în diferite formate".

* "Odata cu scaderea ratelor de dobânda, se vor cauta alternative de investitii" Fondurile de investitii din tara noastra au ajuns la active de 3,3 miliarde de euro, la finalul lunii aprilie, 44,1% din piata fiind reprezentata de fondurile de obligatiuni, în timp ce fondurile de actiuni cumulau o pondere de numai 1,3%, potrivit datelor centralizate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). Alexandru Danila explica preferinta pentru fondurile de instrumente cu venit fix: "Probabil, apetitul pentru risc al investitorilor este înca scazut si ne confruntam si cu o recâstigare destul de lenta a încrederii acestora în bursa. Consider, însa, ca odata cu scaderea ratelor de dobânda, inclusiv pentru astfel de instrumente cu venit fix , se vor cauta alternative de investitii care sa aiba randamente potentiale mai ridicate. Faptul ca aceste fonduri au fost promovate îm mod activ prin canalele bancare de distributie ca alternativa la propriile depozite clasice a influentat, de asemeni, în mod semnificativ aceasta evolutie, lucru pe care îl consider pozitiv pe termen lung, inclusiv pentru societatile de administrare independente si fara retea de distributie vasta, întrucât a creat bazele unei culturi investionale în fonduri mutuale". Domnul Danila se asteapta ca principalii indici ai BVB sa reia trendul pozitiv cu o crestere accentuata mai ales în a doua parte a anului: "Per ansamblu, ma astept la obtinerea unor randamente similare anului 2013 poate chiar superioare în conditia în care nu vor exista influente externe majore. În cazul dobânzilor, estimez o mentinere a acestora la nivelul actual, tendinta de scadere fiind contracarata probabil de o treptata si timida relansare a creditarii". SAI Star Asset Management este o societate independenta de administrare a investitiilor înfiintata în anul 2006 si care administraza active de peste 28 de miloane lei prin fondurile deschise de investitii, fondurile închise cu plasament privat si conturile individuale.

14.04.2014

Bursa:

"Fondurile de investitii, o reala alternativa la depozitele bancare"

Sursa : Bursa

Autor : Adrian Draghici

Evolutia plasamentelor in fondurile locale de investitii se pastreaza pe un trend pozitiv , fiind vazute ca o reala alternativa la depozitele bancare , care incep sa aibe randamente real negative , daca sunt raportate la inflatie , ne-a declarat Alexandru Danila , director general la "SAI Star Asset Management"

"Apetitul de risc este, insa, in continuare scazut in randul investitorilor astfel incat mare parte a cresterii se reflecta in fondurile de obligatiuni si care beneficiaza de o vasta retea de distributie bancara",noteaza domnia sa.

Alexandru Danila adauga: "Probabil cresterea de active se va mentine pe aceasta directie cel putin pana cand fondurile care au in portofoliu actiuni vor reusii sa obtina randammente pozitive , dar ,mai ales, constante pe o perioada cel putin medie de timp". (...)

31.05.2013

Economiaonline.ro :

"Dow la 22.000 de puncte si BET-FI la 100.000! “Daca” … sau “Cand”?"

Sursa : Economiaonline.ro

Autor : Laurentiu Rosoiu - Director Adjunct SAI Star Asset Management S.A.

“Sell in May and go away” spune o, deja foarte celebra, zicala care circula printre brokerii si investitorii de pe burse, din toata lumea. Iar evolutiile inregistrate de indicii bursieri in prima parte a lunii, sunt un motiv de bucurie pentru cei care se ghideaza “in piata” dupa respectivul dicton: maximele istorice atinse de cei mai importanti dintre indicii bursieri ai lumii marcand un moment numai bun pentru vanzare. Aceste noi maxime istorice sunt insa, in acelasi timp, si un posibil semnal de cumparare pentru cei care cred intr-un scenariu bullish pentru urmatorii ani; intr-un astfel de scenariu, un indice Dow Jones la nivelul de 22.000 de puncte, este doar o chestiune de “cand” si nu de “daca”. Iar un BET-FI la 100.000 de puncte … la fel!

Dupa ce la inceputul lunii martie indicele american Dow Jones depasea maximul atins inainte de criza, luna mai aducea, doar in primele 10 sedinte de tranzactionare, nu mai putin de 5 noi maxime istorice, marcand totodata si depasirea pragului psihologic de 15.000 de puncte. O astfel de conjunctura – data pe de o parte, de succesiunea de noi maxime istorice realizate dupa spargerea pragului de rezistenta (dat de maximul inregistrat inainte de criza), iar pe de alta parte, de faptul ca divergentele dintre evolutia indicatorilor ce arata starea economiei reale si evolutia indicilor bursieri se accentueaza in loc sa se reduca – este cel mai bun moment de vanzare pentru cei care, ghidandu-se sau nu dupa zicala amintita mai sus, isi incep “vacanta bursiera” in luna mai (traducerea adaptata a zicalei fiind “vinde in mai si pleaca in vacanta”). Depasirea pragului dat de maximul istoric de 14.198,10 puncte realizat in 12 octombrie 2007 poate fi considerat insa, in acelasi timp, si un semnal ce arata intrarea intr-un nou ciclu de crestere pe termen lung; trend care ar putea dura asadar cativa ani buni si la capatul caruia s-ar putea afla valoarea de 22.000 de puncte.

Si in conditiile in care, o alta zicala celebra printre traderi – “Don’t fight the FED” (adica “nu te lupta cu FED-ul”) este la fel de valabila si in cazul celorlalte mari banci centrale ale lumii (care, imitand Rezerva Federala a SUA, au injectat in nestire mii de miliarde de lire, yeni sau euro “nou tipariti” in piete) si mai actuala ca niciodata … orice analiza tehnica, orict de sumara ar fi ea, care sa dea un astfel de “target” pentru Dow Jones, pare a fi mai realista decat oricand altcandva in ultimii ani. (...)

08.04.2013

Economistul.ro :

"15%. Conducta de Transgaz trece pe la BVB"

Sursa : Economistul.ro

Autor : Laurentiu Rosoiu - Director Adjunct SAI Star Asset Management S.A.

Dupa ani buni în care toate guvernele (indiferent cum s-au numit ele) au facut tot posibiliul sa evite sau sa amâne aducerea pe bursa a companiilor în care este actionar majoritar, iata ca în sfârsit, Statul sparge gheata si tinându-se de ultima promisiune (la începutul acestui an avansa finele lunii februarie ca dead-line pentru aceasta oferta) – si aduce pe piata de capital româneasca înca 15% din titlurile transportatorului national de gaz Transgaz – companie ale carei actiuni se tranzactioneaza deja (mai precis alte 15% din capitalul social). (...)
Si iata ca luna aprilie nu a adus Bursei o pacaleala, ci chiar o surpriza placuta Dupa ani de vorbe goale în care autoritatile statului au fugit de criteriile de performanta si transparenta impuse de piata libera (efecte imediate ale unei listari pe bursa!) mai abitir decât dracul de tamâie ... cine s-ar fi asteptat ca anuntul sa fie facut chiar cu câteva zile înainte de ultimul dead-line asumat; ba mai mult: cine s-ar fi asteptat ca oferta sa fie si lansata în ziua imediat urmatoare publicarii anuntului, când în mod normal (“normalul nostru” desigur!) de la un pas la altul treceau luni bune, sau chiar ani. (...)

13.07.2011

Ziare.com :

"Vrei castiguri mari sau profituri mici, dar sigure? Afla totul despre fondurile de investitii"

Sursa : Ziare.com

Autor : Paul Barbu

Investitia de baza in Romania este, de fapt, economisirea cu ajutorul unui depozit bancar, pentru ca romanii sunt inca reticenti la tentativa de a-si inmulti banii printr-un fond de investitii. In conditiile in care dobanzile pe care le ofera bancile la depozitele in lei sunt mai mici decat rata inflatiei, atunci tinerea banilor intr-o banca isi pierde din importanta. Si atunci de ce sa nu incercam "marea cu degetul" si sa investim in fonduri care ne-ar putea aduce niste castiguri destul de insemnate pe durata unui an? (...)

Star Focus, cel de-al doilea fond de la defensive, a inregistrat o crestere de 8,9% in ultimul an.(...)

Star Next este entitatea din categoria fondurilor flexibile care a avut parte de o crestere considerabila in ultimul an - 14,9%. Portofoliul investitional al acestui fond a fost impartit echilibrat intre depozite bancare/certificate de depozit si actiuni cotate.(...)

08.06.2011

Ziarul Financiar :

"De ce sa-ti pui banii la banca daca fondurile mutuale aduc randamente de 20% pe an? "

Sursa : Ziarul Financiar

Autor : Roxana Pricop

Fondurile mutuale au adus în acest an investitorilor randamente de pâna la 11,5%(...)

Fondurile mutuale cu actiuni în portofoliu au fost cele mai performante în acest an, înregistrând aprecieri de pâna la 11,5% (deci randament anualizat de peste 20%) în perioada cuprinsa între 31 decembrie 2010 si 3 iunie 2011.
În acest an, principalul indice bursier-BET - a raportat o apreciere de 5,6%, în timp ce indicele BET-FI, ce reda evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si ale Fondului Pro­prie­tatea, s-a apreciat cu 3,7%. Desi performanta principalilor indici bursieri a fost modesta în primele cinci luni ale anului, actiuni precum cele ale combinatului chimic Oltchim s-au apreciat cu 650%, cele ale combinatului Azomures cu peste 70%, în contextul unor achizitii facute de investitori strategici. (...)

Pe locul secund în topul celor mai performante cinci fonduri mutuale se situeaza fondul de indice Certinvest XT Index, al carui portofoliu imita structura indicelui bursier BET-XT, cu un randament de 9,44% în 2011. Pe locul al treilea se situeaza fondul diversificat Star Next cu un randament de 9,36%.

02.08.2010

Ziarul Financiar :

"Bursa a reaprins sperantele fondurilor de actiuni si le-a readus în topul celor mai profitabile investitii "

Sursa : Ziarul Financiar

Fondurile de actiuni au încheiat luna iulie cu randamente de pâna la 13,6% - maxim atins de fondul de indice AI XT Index, profitând din plin de revenirea bursei de luna trecuta, dar si de o îmbunatatire a sentimentului investitorilor fata de plasamentele riscante.(...)

La categoria fondurilor diversificate, cele mai mari performante apartin fondurilor Intercapital, administrat de Aviva Investors, si Star Next, administrat de Star Asset Management, cu un plus de 8,2%, respectiv 6,4%. Fondurile mutuale au încheiat luna iulie, cu active nete de peste 4,7 mld. lei. În continuare, fondurile monetare detin cea mai ridicata pondere în industrie, concentrând peste 55% din activele totale ale industriei, în timp ce activele fondurilor de actiuni reprezinta circa 5% din activele nete totale. (...)

02.07.2009

Ziarul Financiar :

"Fondurile Star mai ieftine la retrageri "

Sursa : Ziarul Financiar

Societatea Star Asset Management ,condusa de Dorin Danescu , a decis reducerea comisioanelor de retragere din cele doua fonduri mutuale, Star Focus si Star Next, pe care le administreaza. Astfel, investitorii care se vor retrage din fondul diversificat Star Focus, vor plati un comision de 4% din valoarea unitatilor rascumparate daca investitia este mai mica de 180 de zile. Anterior, retragerile facute mai devreme de 31 de zile de la data achizitiei erau taxate cu un comision de 9%. In cazul fondului de actiuni Star Next, comisionul de retragere a scazut pana la 4% pentru investitii mai mici de 180 de zile, de la o valoare de 10% din unitatile rascumparate mai devreme de 31 de zile. Administratorul a crescut expunerea fondurilor pe depozite bancare: de la unmaxim de 60% din active pana la un maxim de 90% din activele fondului diversificat, si de la un maxim de 60% la un maxim de 70% din activele fondului de actiuni. In fondul Star Focus, cu active de 3,7 mil. lei, investesc 57 investitori, in timp ce Star Next detine 4,1 mil. lei in active nete si 92 investitori.

06.06.2008

Business Standard :

"Fondurile Star reduc comisioanele cu pana la 50% "

Sursa : Business Standard

Autor : Adrian N. Ionescu

Societatea de administrare a investitiilor Star Asset Management (STAR AM) a decis reducerea comisioanelor lunare de administrare cu 50% pentru fondul mutual Star Next si cu 25% pentru fondul Star Focus, pentru perioada urmatoarelor trei luni, in scopul compensarii partiale ale scaderilor de pe piata

In martie, BCR Asset Management a luat o masura asemanatoare, dar acum o luna unii administratori au sporit comisioanele de rascumparare. Pana la sfarsitul lunii august, comisioanele de administrare la fondurile Star Next (cu plasamente mai ales in actiuni), si la fondul Star Focus (cu plasamente diversificate) va fi de 0,2% din valoarea medie a activului net mediu lunar, potrivit oficialilor Star AM. Anterior, comisioanele respective au fost de 0,4% pentru Star Next si 0,3% pentru Star Focus. Compania administreaza prin cele doua fonduri active nete de circa 13 milioane de lei (3,6 milioane de euro), iar la sfarsitul lunii aprilie avea o cota de circa 1,4%. "Aceasta decizie a venit in intampinarea investitorilor, pe fondul scaderilor inregistrate de indicii bursieri, scaderi ce au afectat si randamentul obtinut de investitorii din industria fondurilor mutuale", a explicat Alexandru Danila, directorul general adjunct al Star Asset Management . "Am incercat sa transmitem un mesaj catre investitori, ca suntem preocupati de situatia acestora, consideram colaborarea cu acestia ca pe un parteneriat pe termen lung si ca intelegem sa ne adaptam la realitatile de moment ale pietei. Reducerea cu pana la 50% a comisioanelor de administrare reflecta in mod ferm dedicarea Star Asset Management fata de investitorii in fondurile administrate de aceasta", a adaugat Alexandru Danila. (...)

04.04.2008

Business Standard :

"Piata este aproape blocata de incertitudine "

Sursa : Business Standard

Autor : Adrian N. Ionescu

Valoarea tranzactiilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut la 22,1 milioane de lei (5,9 milioane de euro), una dintre cele mai scazute din acest an, iar indicii au incheiat ziua cu valori contradictorii. Stirile negative din SUA au sporit teama de pierderi la Bucuresti. (...)

"Exista intr-adevar actiuni subevaluate. Mai sunt insa si actiuni inca supraevaluate, in ciuda scaderilor cotatiilor din ultima perioada. In cazul companiilor subevaluate, in urma analizelor performantelor financiare, am decis intrarea la cumparare atat a celor cu o lichiditate ridicata, cat si a celor cu o lichiditate mai scazuta, dar care se incadreaza in restrictiile proprii privind lichiditatea", a declarat pentru Business Standard Dorin Danescu, presedintele SAI Star Asset Management, care administreaza fondurile mutuale Star Focus si Star Next, cu active nete de circa 3,5 milioane de euro. (...)

20.03.2008

Adevarul :

"Fondurile de actiuni au potential pe termen lung "

Sursa : Adevarul

Autor : Raluca Bara

"Evolutia Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a marcat, de la începutul anului, asa cum era si firesc, evolutia fondurilor de actiuni cu plasamente pe aceasta piata. Desi au înregistrat scaderi mai mici fata de principalii indici bursieri, fondurile de actiuni se mentin pe primele pozitii în industria fondurilor la capitolul pierderi. Potentialul de crestere a cotatiilor bursiere pe termen lung ramâne însa principalul argument în favoarea acestui tip de fonduri. Pentru cinci din cele 14 fonduri de actiuni, variatia de la începutul lui 2008 indica o scadere de peste 20%, la jumatatea lunii martie. Chiar si în aceste conditii, managerii societatilor de administrare nu considera ca se impune o schimbare majora de strategie. (...)

La rândul sau, Alexandru Danila, director general adjunct SAI Star Asset Management, considera ca este important ca investitorii sa înteleaga ca investirea în actiuni comporta si riscuri. "În momentul investirii în fondurile de actiuni, administratorii atrag întotdeauna atentia asupra riscurilor ce le comporta aceste instrumente si recomanda un orizont de investire mai mare de unu-doi ani", spune Danila." (...)

30.10.2007

Ziarul Financiar :

"Fondurile Star, vandute prin KD Capital si Carpatica "

Sursa : Ziarul Financiar

Autor : Roxana Pricop

"Fondurile deschise de investitii Star Focus si Star Next, administrate de Star Asset Management, ies in tara prin intermediul unitatilor bancare Carpatica, pana in prezent distributia unitatilor de fond fiind realizata doar prin sediul societatii de administrare.

Star Asset Management, administratorul fondului de actiuni Star Next si al fondului cu plasamente diversificate Star Focus, a incheiat parteneriate de distributie cu Banca Comerciala Carpatica si cu societatea de brokeraj KD Capital Management.

Lansate in luna iunie a anului trecut, cele doua fonduri de investitii Star cu active nete in valoare de 14 mil. lei (4,18 mil. euro) au fost distribuite pana acum doar la sediul societatii de administrare."

31.07.2007

Ziarul Financiar :

"Fondurile mutuale noi au cei mai bogati investitori "

Sursa : Ziarul Financiar

Autor : Roxana Pricop

"Fondurile mutuale lansate in ultimii doi ani de Star, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania isi datoreaza cresterea puternica in special catorva investitori mari care au investit sume importante, aceste fonduri inregistrand cea mai mare investitie medie pe investitorii persoane fizice.

Fondurile deschise de investitii administrate de societatea Star Asset Management , lansate in aprilie 2006, au atras in medie cele mai consistente investitii din industrie. La sfarsitul primului semestru, un investitor individual avea plasamente medii de 88.000 de lei (28.000 de euro) la fondul diversificat Star Focus si 85.000 de lei (27.000 de euro) la fondul de actiuni Star Next, de opt ori peste investitia medie de aproape 10.000 de lei (3.100 de euro) a industriei.

In primele sase luni ale anului, fondul diversificat Star Focus a obtinut un randament de 8,9%, in timp ce fondul de actiuni Star Next a inregistrat un plus al unitatii de fond de 19,9%.

(...) "

09.07.2007

Adevarul :

"Fondurile mutuale, atractive pentru straini în cel mult trei ani"

Sursa : Adevarul

Autor : Raluca Bara

"Randamentele fondurilor deschise de investitii care activeaza pe piata româneasca sunt greu de egalat de performantele înregistrate pe pietele externe. Cu toate acestea, piata româneasca a fondurilor de investitii este mult prea mica în momentul de fata pentru a atrage o mai mare încredere din partea investitorilor straini. " (...)

"Activele nete ale celor 33 de fonduri deschise de investitii care activeaza pe piata româneasca totalizau, la sfârsitul lunii mai, 725,7 milioane de lei, reprezentând la momentul respectiv 0,9% din capitalizarea bursiera.

Alexandru Danila, director general adjunct la SAI Star Asset Management, explica faptul ca piata româneasca a fondurilor de investitii este mult prea mica pentru a genera un grad mai ridicat de încredere din partea investitorilor straini. "Practic, întreaga piata nu este mai mare decât activele unui fond mediu de investitii din afara", subliniaza Danila. Analistii apreciaza ca activele unui fond de investitii care intentioneaza sa iasa pe pietele externe pentru a atrage investitori trebuie sa depaseasca cel putin 50 milioane de euro. În plus, este nevoie de transparenta si de produse mai atractive. " (...)

11.05.2007

Ziarul Financiar :

"Activele fondurilor mutuale au reusit sa treaca de 0,2% din PIB "

Sursa : Ziarul Financiar

Autor : Roxana Pricop

"Industria fondurilor deschise de investitii a sarit de pragul de 200 de milioane de euro la sfarsitul lunii aprilie, raportand o crestere de aproape 49% in ultimul an, potrivit raportului lunar emis de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Activele fondurilor sunt echivalente cu 0,2% din PIB sau cu 0,6% din capitalizarea Bursei. Activele nete ale celor 33 de fonduri deschise de investitii care activeaza pe piata au atins pentru prima data 201,7 milioane de euro, evolutia pietei bursiere si randamentele superioare inflatiei aduse de fondurile mutuale alimentand cresterea activelor.(...)

Desi nu se plaseaza pe primele locuri in clasamentul celor mai performante fonduri mutuale, fondurile cu plasamente diversificate au concentrat in luna aprilie cel mai mare volum de active, 246,9 milioane de lei, si cei mai multi investitori, 49.513 din totalul de 78.569 de investitori. Performerii fondurilor cu plasamente diversificate au fost in luna aprilie fondul Bancpost Active Balance, cu un plus al unitatii de fond de 5,3%. Fondul Star Focus, administrat de Star Asset Management, a crescut, dupa valoarea unitatii de fond, cu 4,2% in luna aprilie."(...)

23.02.2007

Ziarul Financiar :

"Star Asset Management, pe castig din primul an "

Sursa : Ziarul Financiar

Autor : Roxana Pricop

"Societatea de administrare a investitiilor Star a inregistrat in primul an de functionare un profit net ce depaseste 30.000 lei, in conditiile in care obiectivul financiar al societatii in 2006 a fost evitarea obtinerii de pierderi in scopul conservarii capitalului investit.

Infiintata in luna februarie 2006, societatea Star administreaza in prezent fondul diversificat Star Focus si fondul de actiuni Star Next, cu randamente ale unitatilor de fond de 13,2%, respectiv de 20,8% in ultimul an.

Rezultatele inregistrate in 2006 au depasit obiectivele societatii de administrare Star. Presedintele Star Asset Management, Dorin Danescu, a explicat ca "avand in vedere ca societatea a fost infiintata in luna februarie 2006 si ca perioada de autorizare a fost destul de indelungata, obiectivul financiar al societatii in anul 2006 a fost evitarea obtinerii de pierderi pentru a conserva capitalul investit"

06.02.2007

Adevarul :

"Fondurile mutuale iau în calcul marcarea partiala a profiturilor"

Sursa : Adevarul

Autor : Raluca Ungureanu

" Administratorii fondurilor mutuale de investitii sunt optimisti în ceea ce priveste evolutia rezultatelor financiare ale societatilor listate la Bursa. Multi dintre acestia pregatesc chiar unele vânzari de actiuni (exituri) pentru a marca profiturile pe unele simboluri.

"Cred ca majoritatea societatilor interesante de la Bursa vor raporta pentru anul 2006 rezultate financiare în crestere comparativ cu anul anterior. De altfel, cotatiile actiunilor au asimilat deja asteptarile de apreciere a profiturilor", a declarat pentru Adevarul Dorin Danescu, presedintele Star Asset Management, societate care administreaza fondurile Star Focus si Star Next.

La rândul sau, Cristian Tudorescu, senior analyst la Vanguard, precizeaza: "În rândul blue-chipsurilor, asteptarile privind rezultatele anuale sunt deja reflectate în cotatii, iar aceste actiuni vor fi în continuare regasite în portofoliul fondurilor datorita unui raport bun între lichiditate si potentialul de crestere pe termen lung". Vanguard administreaza fondurile mutuale FON si Vanguard Protector.

Cresterea Bursei, tentanta pentru marcarea profiturilor

Chiar daca asteptarile privind majorarea profiturilor sunt asimilate de preturile de tranzactionare, de regula, publicarea rezultatelor impulsioneaza cotatiile. Din acest motiv, majoritatea investitorilor au în vedere marcarea profiturilor în "sezonul" de raportari. Bursa de la Bucuresti s-a înscris saptamâna trecuta pe un trend ascendent, indicii BET si BET-C înregistrând avansuri de 4,9% si respectiv 4,4%. În acest context, unii manageri de fonduri "gândisera" câteva exituri partiale, pentru a marca profiturile pe unele simboluri. "Analizam posibilitatea unor exituri de pe unii emitenti ale caror actiuni au crescut si ofera în prezent randamente foarte atractive. Deocamdata însa asteptam sa vedem în ce directie va evolua piata", afirma Dorin Danescu. (...)

Esalonul doi de la BVB si piata RASDAQ, în atentia fondurilor

În cazul fondurilor mutuale autohtone, actiunile de pe RASDAQ preferate de acestea sunt Condmag, Albalact, Dafora, Confectii Vaslui, Argus Constanta. "Fondurile si investitorii s-au orientat de ceva vreme spre RASDAQ, ceea ce a facut ca în cazul unor companii pretul actiunilor sa atinga niveluri foarte mari. În acest context, nu este exclus sa asistam la unele corectii", afirma Dorin Danescu. În cazul titlurilor de pe fosta piata RASDAQ exista însa neajunsul major legat de lichiditatea redusa, ceea ce face ca sumele mobilizate pentru aceste actiuni sa fie destul de reduse. "

04.01.2007

Adevarul :

"Investitorii mizeaza pe o crestere de peste 20% a Bursei de Valori în acest an"

Sursa : Adevarul

Autor : Raluca Ungureanu

"Investitorii de pe piata de capital privesc cu optimism evolutia Bursei de Valori de la Bucuresti în acest an. Potrivit unui sondaj efectuat pe site-ul kmarket privind evolutia bursei în 2007, din cei aproape 280 de repondenti, 41% mizeaza pe aprecieri ale cotatiilor cu 20% - 40%.

Unii investitori sunt însa si mai optimisti. Aproape un sfert din cei care si-au exprimat opiniile în cadrul sondajului se asteapta ca bursa de la Bucuresti sa înregistreze în acest an o crestere între 40% si 60%. De asemenea, cam o cincime din repondenti sunt de parere ca actiunile de la BVB vor înregistra cresteri moderate în acest an, de maximum 20%.

La rândul lor, brokerii si analistii din piata de capital sunt optimisti în ceea ce priveste evolutia bursei în 2007. Majoritatea acestora se asteapta la o continuare a trendului ascendent la BVB.

"Cred ca, per ansamblu, bursa româneasca va înregistra în acest an o crestere de peste 20%. Aceasta, în primul rând, datorita integrarii în Uniunea Europeana, ceea ce va aduce noi investitori straini, care pâna acum au ocolit piata de capital româneasca din cauza riscului de tara. În plus, unele societati listate vor raporta rezultate financiare bune, care se vor regasi în cresteri ale cotatiilor", a declarat, pentru Adevarul, Dorin Danescu, presedintele societatii de administrare a investitiilor Star Asset Management.

Valoarea tranzactiilor se va aprecia cu peste 40% în 2007

Randamentele oferite investitorilor nu vor mai fi însa la nivelurile spectaculoase din ultimii ani. Acest lucru nu este surprinzator, întrucât piata româneasca de capital îsi va pierde treptat caracterul de piata emergenta, ceea ce va duce la îngustarea randamentelor, pâna la nivelurile consemnate de bursele mature. De altfel, tendinta de reducere a cresterilor actiunilor cotate la BVB s-a facut simtita înca de anul trecut. Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichide actiuni de la BVB, s-a apreciat cu 22% în 2006, în timp ce în perioada 2001-2005 s-au înregistrat cresteri anuale de peste 30%.

Titlurile societatilor de investitii financiare (SIF) au oferit si anul trecut cele mai bune randamente, raportat la celelalte actiuni cotate. Indicele BET-FI, care monitorizeaza evolutia actiunilor SIF a consemnat în 2006 un avans de 32%. Cresterea însa este foarte mica daca ne raportam la evolutiile din 2004 si 2005, când BET-FI s-a apreciat cu 115% si, respectiv, 175%. Pentru urmatorii doi ani, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) se asteapta la o apreciere medie a indicelui BET cu 21,2%. De asemenea, pe fondul cresterii interesului investitorilor straini odata cu aderarea la UE, CNP estimeaza o majorare a valorii tranzactiilor perfectate la BVB cu 40,2% în 2007 si, respectiv, 50% în 2008. În ceea ce priveste capitalizarea bursiera, CNP se asteapta ca nivelul acesteia sa ajunga în 2008 la 30 miliarde de euro, comparativ cu circa 24 miliarde de euro la finele acestui an. Ponderea capitalizarii în PIB ar urma sa fie de 24,5% fata de 21,9% în 2006, mai arata previziunile Comisiei Nationale de Prognoza."

12.2007

e-Finance :

"Managerii fondurilor vad o crestere finala de 25-30 %"

Sursa : e-Finance

Autor : Dan Odagiu

(...)

Cel mai bun fond

"In categoria cel mai bun fond din noiembrie 2006 se inscrie Star Next, cu o crestere de 6%. Cei care au mizat 10.000 lei la inceputul lunii noiembrie pe titlurile fondului Star Next au obtinutin plus la sfarsit suma de 600 de lei. Aproape cat s-ar fi catigat intr-un an la depozitul bancar

Randamente triple fata de dobanzitul bancar

"Vestile care vin de la bursa sunt bune si speram sa obtinem triplul dobanzilor de la depozitele bancare" , ne anunta Dorin Danescu , presedintele SAI Star Asset Management , care administreaza fondurile mutuale deschise Star Next si Star Focus. Pana in prezent titlurile Star Focus s-au majorat cu 6,40%, iar cele Star Next cu 8,80%. Cele doua fonduri au fost infiintate anul acesta, asa ca rezultatele sunt cum nu se poate mai bune" (...)

20.12.2007

Adevarul :

"Investitorii de pe piata de capital s-au batut pe actiunile Alumil"

Sursa : Adevarul

Autor : Raluca Ungureanu

"Interesul foarte ridicat pentru actiunile Alumil si implicit teama ca nu vor reusi sa cumpere pachetul de titluri dorit i-au determinat pe majoritatea investitorilor sa supraliciteze în cadrul ofertei publice initiale, derulata de companie. Valoarea subscrierilor, de circa 130 milioane de euro, arata ca piata româneasca poate absorbi oferte publice de actiuni de peste 50 milioane de euro.

Desi înca de la primele informatii legate de oferta publica de actiuni (IPO), lansata de Alumil, investitorii s-au aratat foarte interesati de aceste operatiuni, totusi suprasubscrierea titlurilor oferite de peste 15 ori a reprezentat o reala surpriza. Aceasta s-a datorat, în principal, concurentei acerbe dintre investitori, majoritatea lor supralicitând pentru a putea obtine un pachet de actiuni apropiat de cel dorit.

Actiunile societatii au potential de crestere dupa listare

"Întrucât oferta Alumil s-a facut prin piata, iar informatiile privind gradul de subscriere au fost publice, o buna parte dintre investitori au subscris o suma mult mai mare, pentru a putea achizitiona actiunile pe care si le doreau", a declarat, pentru Adevarul, Dorin Danescu, presedintele Star Asset Management." (...)

14.12.2006

Bursa :

"Cel mai rentabil plasament in perioada 13.11.2006 - 13.12.2006 "

Sursa : Bursa

   

"Randamente pozitive au inregistrat persoanele interesate de fondurile mutuale de investitii daca au ales fondul FDI Star Next ce a oferit , in perioada de referinta , cea mai mare crestere de profil , respectiv de 4,26% , raportat la moneda europeana" (...)

13.12.2006

Adevarul :

"Investitiile in fonduri de actiuni sunt mai putin riscante decat cele la bursa "

Sursa : Adevarul

Autor : Raluca Ungureanu

Odata cu cresterea nivelului de trai, românii încep sa se întrebe în ce sa mai investeasca banii. Este clar ca depozitele bancare si-au pierdut de mult atractivitatea,atât timp cât dobânzile, de multe ori, nici nu reusesc sa acopere comisioanele percepute de catre banci. În aceste conditii, cei cu venituri ceva mai mari încep sa se uite spre piata de capital si, în special, spre investitiile în actiuni listate. Pentru persoanele care nu au experienta în domeniul financiar sau cunostintele în domeniu sunt superficiale, debutul pe piata de capital este indicat sa înceapa cu plasamente într-un fond mutual. "Pentru investitorii care dispun de resurse financiare ceva mai mici si nici nu au experienta plasamentelor pe piata de capital sau nu lucreaza în domeniul financiar, este recomandata investitia în fonduri mutuale. Iar daca doresc sa beneficieze de randamentele de la bursa, pot opta pentru un fond pe actiuni", a declarat, pentru Adevarul, Dorin Danescu, presedintele societatii de administrare a investitiilor Star Asset Management.

Acces facil pe alte piete de capital

Principiul de baza al functionarii fondurilor deschise de investitii este dispersia riscului, respectiv efectuarea de plasamente în mai multe instrumente financiare. "Diversificarea obligatorie a portofoliului fondului conduce la expunerea activelor acestuia pe un numar ridicat de emitenti. Efectul direct este atenuarea impactului unor posibile evolutii negative ale preturilor Actiunilor din portofoliu", a declarat, pentru Adevarul, Cosmin Paunescu, director general la SAI KD Investments România. De asemenea, investitiile fondurilor deschise se realizeaza în urma unor riguroase analize fundamentale efectuate de departamentele specializate din cadrul societatilor de administrare a investitiilor. "Administrarea unui fond deschis de investitii presupune activitati de investire, respectiv dezinvestire, în functie de evolutia pietei bursiere, managementul de portofoliu fiind realizat de catre persoane specializate", precizeaza Paunescu. Un fond deschis de actiuni poate oferi, prin portofoliul sau, un acces facil catre piete sau valori mobiliare la care investitorul individual poate ajunge mai greu. "Spre exemplu, în tarile dezvoltate sunt fonduri de actiuni specializate în investitii pe anumite regiuni geografice, si anume America de Nord, Asia, Europa de Vest si altele", afirma Cosmin Paunescu. Nu în ultimul rând, un factor atractiv în functionarea unui fond deschis sunt costurile reduse, indicele de cost având în general valori lunare de 0,5-0,6%.

Comisioanele de administrare difera de la un fond la altul

Desigur, investitia în unitati ale fondurilor de actiuni comporta si o serie de dezavantaje. "Randamentele unui fond de actiuni sunt, în general, mai scazute decât în cazul investitiei directe la bursa, întrucât circa 20%-30% din activele fondului trebuie pastrate sub forma de cash, pentru eventuale rascumparari", afirma Dorin Danescu. În plus, aceste fonduri merg în acelasi ritm cu bursa. "Diferentele dintre fonduri sunt date de experienta administratorilor", precizeaza Danescu. În ceea ce priveste comisioanele, administratorul unui fond percepe comision de subscriere, de administrare si de rascumparare. Potrivit lui Dorin Danescu, comisioanele îi afecteaza doar pe cei care investesc în scop speculativ, adica efectueaza rascumparari de titluri la mai putin de un an de la data subscrierii. Nivelul comisioanelor difera de la o societate de administrare la alta. În cazul celor percepute la subscriere, nivelul poate sa varieze de la 0 la 10%. Un nivel ridicat al acestui comision reprezinta o masura de protectie. Astfel, daca vine un investitor cu o suma mare de bani, subscrierile acestuia ar putea destabiliza fondul. Dar un comision ridicat de intrare descurajeaza astfel de "miscari".În concluzie, comparativ cu investitiile realizate direct pe piata de capital, fondurile de actiuni asigura diminuarea riscului, costuri reduse si administrare profesionista, realizata de societati specializate.

12.12.2006

Adevarul :

"Fondurile pe actiuni au înregistrat cea mai buna evolutie în noiembrie"

Sursa : Adevarul

Autor : Raluca Ungureanu

"Dupa o perioada mai dificila, în care fondurile pe actiuni s-au confruntat cu scaderi ale unitatilor de fond din cauza corectiilor repetate de la bursa, sfarsitul de an este, se pare, de bun augur. Astfel, în luna noiembrie, intrarile nete de capitaluri (valoare achizitii minus valoare rascumparari) în fonduri pe actiuni s-au ridicat la 18,98 milioane de lei, mai bine de jumatate din intrarile aferente întregii piete.

Apetitul ridicat al investitorilor pentru fondurile pe actiuni rezida si din numarul mai ridicat al noilor intrati comparativ cu celelalte categorii de fonduri. Astfel, în noiembrie, fondurile pe actiuni au înregistrat 427 de investitori noi. În acelasi timp, fondurile diversificate, care de regula sunt în topul preferintelor jucatorilor, au înregistrat 375 noi intrati. Activul net al fondurilor pe actiuni s-a majorat pe parcursul lunii noiembrie cu 12%, pana la 190.156 milioane de lei."

(...)

"Dinamici semnificative ale activelor au fost înregistrate în noiembrie si de fondurile Active Dinamic (39,2%) si Star Next (34,9%). "Dinamica foarte buna din noiembrie a fondului Star Next s-a datorat intrarii unor noi investitori, precum si majorarii investitiilor de catre cei existenti", a declarat pentru Adevarul Dorin Danescu, presedintele societatii Star Asset Management. Fondul a intrat în atentia investitorilor datorita randamentelor oferite, în conditiile unei piete în scadere.

"O serie de plasamente mai vechi au ajuns în aceasta perioada la maturitate, ceea ce a condus la cresterea valorii unitatilor de fond. În plus, Star Next este un vehicul mai nou pe piata romaneasca, care si-a consolidat pozitia cam în luna octombrie", a mai precizat Danescu. " (...)

26.11.2006

Ziarul Financiar :

"Star Asset Management: randament de 30 % de pe urma actiunilor mici"

Sursa : Ziarul Financiar

"Presedintele societatii de administrare a fondurilor mutuale Star Asset Management, Dorin Danescu, spune ca din luna septembrie investitiile in titluri cotate la categoria a II-a a Bursei si pe piata Rasdaq au adus un randament de circa 30%.

De altfel, actiunile mai putin lichide sunt foarte bine reprezentate in structura portofoliului Star Next, cu circa 20% din activele adminstrate de fond.

El a precizat ca in general s-a axat pe aceiasi emitenti, urmarind strategia cu care s-a pornit de la infiintare, dat fiind ca fondul Star Next este unul inca tanar si cu o evolutie dinamica a activului."

15.09.2006

Ziarul Financiar :

"Actiunile mici pot face diferenta de randament"

Sursa : Ziarul Financiar

Autor : Andrei Chirileasa

"Presedintele societatii de administrare a fondurilor mutuale Star Asset Management cauta oportunitati printre societatile mai putin vizibile de la Bursa, insa mizeaza in continuare si pe "vedete".

Dorin Danescu a parasit la inceputul acestui an SIRA pentru a prelua conducerea unei societati noi, Star Asset Management, si a lansat deja doua fonduri mutuale noi, Star Focus si Star Next. El a obtinut anul trecut cel mai bun randament de pe piata cu fondul Omninvest, in principal datorita investitiilor in societati mai putin lichide.

Danescu mizeaza pe un portofoliu foarte diversificat, alcatuit pe baza analizei fundamentale a situatiei financiare a emitentilor. Desi SIF-urile si bancile reprezinta componente de baza ale portofoliilor celor doua fonduri, societatea se concentreaza si pe micii emitenti cu potential ridicat de crestere, care pot face in final diferenta intre doua fonduri.

"E clar ca portofoliile fondurilor mutuale se aseamana in ceea ce priveste investitiile pe SIF-uri si banci. Din acest motiv, emitentii mici pot sa faca diferenta. Companiile industriale, de exemplu, sunt foarte interesante pentru un fond mutual, insa prezinta doua probleme: nu au lichiditate si nu au un actionariat suficient de dispersat", spune Danescu.

Star Next, fondul de actiuni administrat de Star Asset Management, avea in portofoliu la finele primului semestru 24 de companii. Printre acestea se numara companii din industria aeronautica, precum IAR Brasov si Aerostar Bacau, la producatorul de tevi Mittal Steel Roman si la producatorul de echipamente electrice Electromagnetica Bucuresti, ale caror actiuni au inregistrat printre cele mai mari cresteri de la Bursa in primele opt luni ale acestui an. "Aceste companii au perspectiva, la fel ca si producatorii de tevi, insa, din pacate, in cazul producatorilor de tevi precum Artrom sau Silcotub este destul de tarziu de intrat la cumparare, avand in vedere ca exista foarte putine actiuni disponibile pe piata", spune Danescu.

Componenta de baza a portofoliului Star Next o constituie insa SIF-urile, care reprezinta circa un sfert din activul net, bancile si companiile petroliere, adica actiunile lichide de pe Bursa.

"SIF-urile mai pot inca sa creasca, iar rezultatele bune le vor sustine. In ceea ce priveste bancile, teoria spune ca trebuie sa existe in portofoliu pentru stabilitate. BRD este deja o actiune matura, ale carei evolutii sunt influentate de rezultatele financiare, in timp ce Banca Transilvania este o actiune interesanta, daca avem in vedere perspectiva preluarii de catre un investitor strategic in urmatorii ani", considera Danescu.

Fondul diversificat Star Focus are un portofoliu de actiuni alcatuit, in cea mai mare parte, din actiuni lichide, alaturi de SIF-uri, banci si companii petroliere, in el regasindu-se si participatii la doua companii farmaceutice, Antibiotice si Zentiva (fosta Sicomed).

Danescu spune ca nu prea urmareste miscarile de portofoliu ale celorlalti administratori si nici nu crede ca se poate vorbi de tendinte in politicile de administrare ale fondurilor de pe piata.

"Nu cred ca exista o tendinta pe piata. Cand construiesti un portofoliu, pleci pe o anumita linie, iar daca iti schimbi strategia doar pentru ca identifici o tentinta in piata rezultatele pot fi negative. Pe de alta parte, piata este foarte mica, iar oportunitatile de investitii destul de putine, astfel ca e normal ca portofoliile sa se asemene", sustine el.

Cresterea lichiditatii pe piata futures de la Sibiu si lansarea unor produse noi, cu scadente lungi, au determinat tot mai multi administratori de fonduri sa-si indrepte atentia si spre Bursa de la Sibiu.

"Am intrat si pe piata de la Sibiu, in prima faza pentru hedging. Scadentele lungi ofera in prezent spreaduri (diferenta dintre cotatia futures si cea spot - n. red.) foarte interesante", spune Danescu.

Activele celor doua fonduri administrate de Star Asset Management au crescut de peste 4,2 ori de la lansare, acestea reusind sa atraga circa 1,2 milioane de euro (4,2 mil. lei) in primele 5 luni de la lansare. In prezent, activele celor doua fonduri se ridica la peste 1,56 milioane de euro (5,5 mil. lei)." (...)

05.09.2006

Ziarul Financiar :

"Cele mai mari profituri la Bursa au venit din tevi si elicoptere"

Sursa : Ziarul Financiar

"Producatorii de tevi, dar si unele companii din industria aeronautica si electronica au adus printre cele mai mari castiguri de pe piata de capital in primele 8 luni ale acestui an, in conditiile in care profiturile acestor companii au inregistrat cresteri importante in prima jumatate a anului.

Unele sectoare industriale, precum cel al productiei de tevi, cel aeronautic sau cel al productiei de echipamente electronice, au inregistrat cresteri importante in ultimii ani, in contextul cresterii la nivel mondial a cererii pentru bunuri de capital, in special din partea economiilor emergente, precum China sau Rusia. Cresterea pretului titeiului a determinat o crestere puternica a cererii de echipamente pentru industria extractiva si cea petrochimica, evolutie care a inceput in urma cu circa trei ani.

"Cel putin in Europa de Est se observa o crestere a interesului pentru companiile din industrie. Majoritatea companiilor industriale s-au privatizat si investitorii care le-au preluat au intentii serioase. Pe de alta parte, din cauza ca o buna perioada de timp aceste companii au mers prost, actiunile lor au ramas subevaluate, ceea ce ofera un potential ridicat de crestere pentru perioada urmatoare", a explicat Dorin Danescu, directorul societatii de administrare a investitiilor Star Asset Management. Fondurile pe care el le administreaza au in portofoliu participatii la mai multe companii industriale." (...)

© SAI STAR ASSET MANAGEMENT S.A. v2 Termeni si conditii de utilizare. Sitemap. Documente. Informatii publice.F.I.A..

Pentru vizualizarea rapoartelor trebuie sa descarcati Adobe Acrobat Reader.


twitter LinkedIn Rss Feed